One of the Chesapeake Bay's more unusual creatures is the lined seahorse. Use your horse sense to figure out the answers to these questions. 

1. The lined seahorse is the only seahorse native to the Chesapeake Bay, where it hides in grass beds. Its favorite underwater grass is in decline. Which grass is it?

A. Coontail
B. Eelgrass
C. Widgeon Grass
D. Wild Celery

2. Although the seahorse lives in the lower and middle Bay year-round, it is not easily seen in winter. Why?

A. It moves to deeper water.
B. It changes color and is harder to see.
C. It makes and stays in a nest of underwater grasses to keep warm.
D. It's too cold to look for them.

3. How long do lined seahorses grow?

A. 1–2 inches
B. 5–6 inches
C. 8–10 inches
D. 12–15 inches

4. The lined seahorse's body is covered with

A. Scales
B. Rings of bony plates
C. Porous skin
D. Gelatinous Fur

5. The population of lined seahorses is declining. Why?

A. The animals are captured for the aquarium trade
B. The animals are captured for use in Chinese medicine.
C. Its habitat is being lost to pollution and development along the coast.
D. All of the above

6. What does the lined seahorse have at the tip of its tail?

A. A Claw
B. A Fin
C. A Hook
D. A Spine

7. According to scientists, out of the hundreds of lined seahorses that hatch in a brood, how many reach adulthood?

A. 2
B. 20
C. 100
D. 200

8. How long does it take a young lined seahorse to reach its maximum size?

A. 6–8 months
B. 8–10 months
C. 10-12 months
D. 12–14 months

5. It is easy to tell a male seahorse from a female seahorse. (This is known as sexual dimorphism.) Which is true?

A. Males are larger & have longer tails.
B. Females are larger & have longer tails.
C. Males are smaller, but have longer snouts.
D. Females are smaller but have longer snouts.

10. Although the lined seahorse can effectively camouflage itself, it is such a poor swimmer that it still ends up as prey. What likes to eat lined seahorses?

A. Sharks & Rays
B. Sea Turtles
C. Sea birds
D. All of the above

11. Lined seahorses mate for life. Every morning, they go through a ritual that renews their bond. What is it?

A. They make clicking noises, embrace and dance.
B. They chase each other in circles, then nuzzle snouts.
C. They play hide and seek, and present each other a piece of grass when found.
D. Each takes turns changing color and the other imitates it.

Answers

1. B
2. A
3. B
4. B
5. D
6. B
7. A
8. B
9. A
10. D
11. A